Bobsleeën in de gymles!

Bobsleeën in de gymles:
Bobsleeën in de gymles! Het kostte ons drie minuten om het klaar te zetten, maar de beleving was erg groot! Op die manier hebben we met een nieuw spel weer aan het thema Olympische Winterspelen gewerkt.

Beschrijving:
De bedoeling van het spel is dat de deelnemers zo snel mogelijk een parcours moeten afleggen van drie banen. Bij de eerste baan moet een op z’n kop gezette kastdeel over stokken voortgeduwd worden, bij de tweede en derde baan twee kasten. Bij elke baan wordt er gewisseld van bestuurder. Wie zet de snelste tijd neer?

Tip:
Als een groep de eerste baan door is, laat de anderen de stokken weer goed leggen. Binnen één minuut kan de nieuwe groep dan weer starten.

Drie samenwerkopdrachten in estafettevorm, leuk voor de gymles.

Benodigdheden:
– Pionnen
– Stokken
– Matjes

1) Hunebed-estafette:
Probeer zo snel mogelijk degene die op de mat zit (‘de zwerfkei’) te verplaatsen naar de overkant waar de Hunebed gebouwd gaat worden. Hierbij mag de mat de grond niet raken. Dit doe je door zelf onder de mat te gaan liggen en door te rollen verplaatst de mat zich naar voren. Erg leuk om dit als groepsactiviteit te doen. Het bevordert het groepsgevoel en stimuleert de samenwerking met elkaar.
2) Hunebed-estafette met stokken:
Dezelfde werkwijze als bij 1) alleen nu kan de mat zich verplaatsen door er stokken onder te leggen. Heb je een stok neergelegd? Dan moet eerst de wand of pion aangetikt worden. Degene die op de mat liggen, die mogen de mat voortbewegen.
3) Doorgeef-estafette:
Een aantal deelnemers ligt, door zich klein te maken op hun knieën, onder de mat. De anderen gaan zo snel mogelijk voor de mat liggen en gaan ook ‘klaar zitten’. Een tweetal van het groepje pakt een tweede mat en legt deze voorzichtig op de degene die op de grond liggen. Nu kan degene die op de mat zit, zich verplaatsen naar de volgende mat. De mat waar degene eerst opzat, komt vrij en kan weer verplaatst worden naar voren. Wie behaalt als eerste de overkant? Zorg er wel voor dat dit spel veilig gebeurt door vooraf goede werkafspraken te maken.

Veel spelplezier

De gymles goed starten met dit leuke spel! I.c. met Engels, rekenen of taal

Benodigdheden:
– Pionnen om lijn te markeren

Een multifunctioneel reactiespel om je gymles goed mee te beginnen of af te sluiten. Het mooie is dat je elementen van Engels, rekenen en taal kunt toevoegen. Zo ben je niet alleen simpel en leuk bezig, maar ook leerzaam!

Video-uitleg:
1) links / recht. Geef de leerlingen opdrachten zoals springen, draaien en zitten. Na een aantal opdrachten zeg je opeens: “links / rechts”. Ze moeten dan zo snel mogelijk naar de vooraf aangewezen rechts/links plaats. Je kunt ze extra plagen door zelf rechts te zeggen en naar links te lopen:)
2/3) geef opdrachten in het Engels. Zeg na een aantal opdrachten ‘turn’ en dan ‘look’! Draai bij ‘look’ meteen een wisbordje / papiertje om met een woord of een rekenensom. Is het goed of fout geschreven / uitgerekend? Ook nu rennen ze zsm naar de vooraf aangewezen goed / fout plek.

Je kunt natuurlijk zelf elementen toevoegen. Dat maakt dit een leuk spel om te spelen!

De Spelles Vier op een rij

Vier op een rij, erg leuk om in je gymles te doen!

Benodigdheden:
– Matjes
– Lintjes
– Pionnen

Vier op een rij is een leuk spel om in de gymles met je groep te doen. Maak wel duidelijke afspraken over hoe hoog geklommen mag worden en over het eventuele springen van het wandrek. De bedoeling is dat je met de lintjes vier op een rij probeert te krijgen door jouw lintje via de gekozen spot qua hoogte naar beneden gooit en waar het lintje neerkomt, vastmaakt aan de spot.

Veel spelplezier!

De Spelles Engels Reactie

Je gymles leuk starten met: Hoofd, schouder, knie en teen (in het Engels)

Leuk spel om mee te beginnen of te eindigen! De spelplezier geeft allerlei 
opdrachten (in het Engels). Head, shoulder, knee, .... etc. Bij het woord 
'GO' mag het balletje gepakt worden. Simpel maar erg leuk! En je kunt het in 
allerlei variant spelen. 
Leeftijd: alle
Benodigdheden: 
- Balletjes / hoedjes / pittenzakjes

Veel spelplezier!