Mario Kart Koins in de gymles

Mario Kart Koins in de gymles!
Veel leuke dingen kunnen hiermee uitgevoerd worden. Denk aan leuke technische Knikker-banen. Ook De Spelles gaat mee in deze hype en zet de sportieve mogelijkheden van deze opkomende rage op een rij. Veel Koins-plezier!

Benodigdheden:
– Koins
– Pion
– Krijt
– Bekertjes

Beschrijving:

Koins-knikkeren
Maak tweetallen en zet een pion op z’n kop op een lijn. Dit kan ook cirkel zijn gemaakt met krijt. Net als bij het knikkerspel mogen de deelnemers om beurten de koin onderhands gooien. Degene die het dichtste bij ligt, mag weer als eerste. Is de koin in de pion gekomen, dan heeft diegene gewonnen en een punt verdiend. Het spel begint weer opnieuw.

Koins-grond-muur-kaats
Gooi de koin tegen via een stuit op de grond tegen de muur en probeer de koin weer te vangen. De afstand van en naar de muur kan qua moeilijkheid vergroot of verkleind worden.

Koins-pongen
Plaats een aantal bekertjes op een tafel (kan ook op de grond). Gooi de koin via een onderhandse beweging naar de bekertjes, zodat deze in een bekertje belandt. Je kunt dit doen met stuit of zonder. Ook kun je de bekertjes punten geven en per keer dat je raak gooit, krijg je het aantal punten wat op het bekertje staat.

Koins-elleboog-move
Buig je arm en leg op je elleboog een koin. De truc is wanneer je je arm weer strekt dat je de koin probeert te pakken. Leuke uitdaging!

Koins-rollende timer:
Rol de koin over de grond, zodat deze een ronde beweging maakt. Probeer zo vaak mogelijk tussen een getrokken lijn heen en weer te rennen. Het heeft weg van de volgende oefening, waarbij hoepels gebruikt worden.
De Spelles hoepelrun

Koins-sjoelen:
Maak in een kartonnen doos een aantal poorten, zet de doos overeind en probeer de koin in een gang te sjoelen. Geef de poorten punten. Degene met de meeste punten wint.

Spikeball Gymles

Spikeball, de nieuwe sensatie uit Amerika

Spikeball is een spel wat nog niet zo bekend is in Nederland. In Amerika echter is Spikeball al een tijdje een sensatie. Geïntroduceerd bij het Amerikaanse tv-programma Shark Tank en toen is het snel gegaan. Langzaamaan wordt ook hier het spel opgepikt, vandaar dat De Spelles er aandacht aan besteed. Ik denk dat dit spel een grote toegevoegde waarde kan hebben in de gymles of daarbuiten. Er is namelijk weinig voor nodig om dit spel te spelen: een hoepel met een strakgespannen net en een balletje, dat is alles. Ook de ondergrond waarop je speelt, maakt niet uit; al denk ik dat bij een wat zachtere ondergrond iets meer kunt duiken naar de bal (mocht dat nodig zijn).

Nu de vraag: wat is Spikeball? Bij Spikeball is het de bedoeling dat je d.m.v. volleybal- en tennistechnieken de bal zo via de trampoline speelt dat de tegenstander de bal niet meer kan spelen en de bal de grond belandt. Je speelt twee tegen twee en je mag na de service overal om de trampoline bewegen; er zijn geen grenzen. Verder lijkt het qua afspraken op volleybal: na de service mag je met je medespeler maximaal drie keer de bal spelen, ieder gewonnen punt is één punt waard en bij de 21 punten heb je gewonnen. Hieronder een video waarin je er een nog duidelijker beeld bij krijgt.

Mocht je denken: dit is voor mijn doelgroep te hoog gegrepen, dan kun je het volgende doen om het spel langzaamaan te introduceren. In een eerder geplaatste video van De Spelles heb ik het spel Hoepelbal-in-tweetallen geplaatst (zie hieronder de video). Met dit spel begin je eerst één tegen één, waarbij je simpelweg een hoepel gebruik die als trampoline dient. De deelnemers mogen de bal vangen en ermee lopen. Op die manier raken de deelnemers eraan gewend wat het speelveld is. Loopt het? Dan bouw je het uit naar twee tegen twee, waarbij nog steeds gevangen mag worden en er tussen de tweetallen mag worden overgespeeld. Om het verder uit te bouwen kun je een regel toevoegen dat er maximaal maar drie keer mag worden overgespeeld. Je leest het stiekem al een beetje: je speelt het spel Spikeball al bijna. De laatste stap om naar het echte spel over te stappen is de regel toevoegen dat er niet meer gevangen mag worden. Er moet dus met volleybal- en tennistechniek gespeeld worden. Lukt dit? Dan ben je klaar voor Spikeball!

Hoepelbal in tweetallen

Binnenkort zal ik een video plaatsen op site van De Spelles en ook op Facebook, Instagram en Twitter waarin ik met mijn groep dit spel zal spelen. Hieronder nog een gave video om te laten zien dat leuk en intensief dit spel kan zijn!

Veel spelplezier!

gymles spelles

Smashbal, een uitdagend volleybalspel met de nadruk op de smash!

Volleybal is een spel dat in de gymles weinig meer gespeeld wordt. Vaak zijn de leerlingen nog niet in staat om het volleybal-spel i.c. met een goede techniek te spelen. Echter, daar is veel in-oefening voor nodig. Er wordt hier dan ook wel aandacht aan besteed, maar dan wel op het één op één aanbieden van allerlei technische oefeningen. Het echte spel wordt niet meer gespeeld. Dat alles komt de spelbeleving niet ten goede. Vaak wil je bij volleybal smashen, en laat dat nou hetgeen zijn waar je in het echte volleybalspel nauwelijks aan toekomt.

Om de sport aantrekkelijker te maken en de spelbeleving als uitgangspunt te nemen, is Smashbal bedacht. Smashbal is een uitdagend volleybalspel waarbij de nadruk ligt op de smash. Ook mag bij Smashbal de bal één keer stuiteren, wat voor sommigen leerlingen in het basisonderwijs als zeer prettig wordt ervaren. Het spel wordt gespeeld in vier niveaus, waarbij de smash altijd de laatste slag is. Bij het eerste niveau mag je de bal vangen, naar het net lopen en de bal het veld in smashen. De tegenstander mag de bal maximaal één keer laten stuiteren en ook weer hetzelfde doen. Bij het tweede niveau mag er niet meer gelopen worden, maar moet met overspel (je mag de bal wel vangen) ervoor gezorgd worden dat de derde weer gesmasht kan worden. Bij het derde niveau geldt dezelfde opdracht als het tweede niveau, alleen één gespeelde bal moet in één keer met een volleybaltechniek gespeeld worden. Bij het vierde niveau mag er nog maar één keer gevangen worden en moeten er twee ballen gespeeld worden met een volleybaltechniek. In het filmpje hieronder zijn de vier niveaus goed zichtbaar en worden ze nogmaals uitgelegd.

De vier niveaus zorgen ervoor dat Smashbal goed te spelen is, omdat er zelf gekozen kan worden welk niveau gespeeld wordt. Het kan zelfs verschillen per team! En dat maakt dat dit spel ideaal voor in de gymles. Ik zou er wel voor kiezen om de gymzaal in de lengte te verdelen, waardoor er meer veldjes ontstaan. Ook als je geen volleybalnet tot je beschikking hebt, kun je een lijn spannen (met korfbalpalen ertussen) en lintjes aan de lijn hangen. Op die manier creëer je een eigen volleybalveld. Afhankelijk van de leeftijd en de grootte van de leerlingen, kun je het net qua hoogte ophangen.

Al met al is Smashbal echt een aanrader om tijdens je gymles te spelen. Iedereen kan op zijn of haar niveau spelen en meedoen. En dat is natuurlijk wat iedere leerkracht en leerling wil. Mocht je tijdens de les een handig overzicht willen van de niveaus, dan kun je de smashball levelkaarten als document downloaden waarop ze staan beschreven.

Veel spelplezier!

 

Padel spelles

Padel, de snelst groeiende sport van Nederland – Blog / review

Padel, de snelst groeiende sport van Nederland dat steeds populair wordt. Padel is een mix tussen tennis en squash, waarbij je ook de wanden mag gebruiken om de bal te spelen. Niet echt een spel waar je aan denkt bij De Spelles, maar toch is dit een review waard. Hier de ins & outs!

Eerst een stukje achtergrondinformatie: het gewone tennis kampt al tijden met een daling aan populariteit. De ledenaantallen op de verenigingen lopen al tijden terug en daarom zoeken sommige verenigingen een oplossing om deze negatieve tendens te keren. Een oplossing wat in het verlengde ligt van de tennissport is Padel. Deze sport is ontstaan in Mexico, maar al snel geïntroduceerd in Argentinië. Daar spelen nu ongeveer 1 miljoen mensen deze sport. Echter, In Spanje is Padel populairder dan ooit en is hét spel om te spelen. Het is zo populair dat Padel zelfs het gewone tennis is voorbijgestreefd en de tweede meest populaire sport van Spanje is!

Ook in Nederland is Padel dus bezig met een opmars, maar hoe wordt het spel gespeeld. Zoals ik al aangaf, heeft Padel veel overeenkomsten met tennis en squash. Qua puntentelling komt het overeen met tennis. Tot zover nog geen verschil, naast dat je een racket nodig hebt om het spel te spelen. Het verschil in positieve zin zit vooral in het volgende: het Padel-speelveld is kleiner dan het gewone tennisveld én je mag wanden / hekken gebruiken om de bal te spelen. Om te beginnen speel je Padel twee tegen twee, de service moet onderhands gespeeld worden en na de stuit is het spel open. De bal mag de wanden raken en ook via de wand teruggespeeld worden, maar de bal mag het hekwerk niet raken voordat de bal het net over is gegaan. Daarnaast moet de bal eerst de grond raken voordat het de wand raakt. Dit zorgt ervoor dat de rally’s veel langer duren en de spelbeleving weer volledig terugkomt. Hieronder een kleine video om het één en ander te verduidelijken:

Nu spelen ongeveer 10.000 mensen Padel, maar de verwachting is dat dit aantal snel groeit. Dat komt vooral omdat Padel een sport is die snel te beoefenen is, langere rally’s oplevert en qua spelbeleving groter is dan het gewone tennis is. Ook een voordeel is dat je het speelveld qua ruimte kleiner is en dat je op een veld makkelijk meerdere velden kunt plaatsen. Mede daarom kiezen meer tennisverenigingen ervoor om tennisbanen ‘op te offeren’ voor een aantal Padel-banen. Ik begrijp, ook als actieve tennisser, bij het zien van de onderstaande video dat Padel zo in populariteit groeit: zo’n soort rally wil ik ook spelen! Het wachten is nu nog dat meer verenigingen de keuze durven te maken om te investeren in Padel.