Rubik’s Cube in de gymles!

Rubik’s Cube:
Een uitdagende spelopdracht waarbij het draait om nadenken, overleg en snelheid!

Benodigdheden:
– Pionnen / hoedjes (3×3  / 4×2 dezelfde kleur)
– gekleurde papiertje (3×3 / 4×2 dezelfde kleur)

Beschrijving Rubik’s Cube variant 1 (4×2):
Het spelidee is simpel: probeer zo snel mogelijk de gekleurde hoedjes naast elkaar te krijgen. Per keer mag een deelnemer twee hoedjes horizontaal of verticaal verwisselen. Op die manier proberen ze blauw tegenover blauw te krijgen, geel tegenover geel, rood tegenover rood en wit tegenover wit. Let daarbij op: als de hoedjes naar rechts of links worden verplaatst, dan moet het meest linkse hoedje naar rechts worden verplaatst en andersom. Als de hoedjes goed op een rij liggen, dan ga je snel zitten op je eigen plek. Dit is een mooie opstap naar de 3×3 variant.

Beschrijving Rubik’s Cube variant (3×3): 
Het spelidee blijft hier hetzelfde. Per keer mag een deelnemer twee hoedjes verwisselen. Op die manier proberen ze een blauwe, gele en witte rij te krijgen. De hoedjes mogen alleen met elkaar verwisseld worden. Heeft een groepje drie gekleurde rijen, dan zijn ze klaar.

Mijn leerlingen waren razend enthousiast. Ze vonden het intensief, ook qua denkwerk en overleggen met elkaar. In de klas speelden ze het gewoon weer verder!

Veel spelplezier!