Over De Spelles

Ontstaan De Spelles

De Spelles is begonnen vanwege het simpele feit dat niet alle kinderen de bewegingsvrijheid krijgen tijdens de gymles die ze verdienen. Te vaak zag ik dat alleen de goede bewegers aan het bewegen waren en een aantal ook afhaakte. Vooral bij de traditionele spellen als Trefbal of Slagbal.

“Alleen de goede spelers bewegen en krijgen de bal, de rest staat er voor spek en bonen bij!”
Om die reden ben ik gaan nadenken over hoe het anders kan in de gymles. Deze andere mindset bij mij resulteerde meteen in een verandering bij de kinderen: iedereen deed mee en kon ook meedoen! Ik wilde deze mindset ook aan anderen laten zien. Toen ik van de spellen een filmpje maakte en op Facebook plaatste, was het hek van de dam: de behoefte bij anderen om iedereen te laten bewegen is groot, heel groot. Op Facebook resulteerde dat in een groei naar van meer dan 70.000 volgers! En ook in de media werd dit opgepikt (Jeugdjournaal, red.).

Ik begrijp dat wel: als je niet wordt geraakt tijdens de gymles dan haak je als kind af. Een kind zei wel eens tegen mij: “Je krijgt toch maar één keer de bal; dat vind ik niet leuk!”  Moet je nagaan hoe dat bij een kind binnenkomt en wat de herinneringen zullen zijn als deze terugdenkt aan de gymles. En dat komt bij mij en ons allen binnen! Dat moeten we ten alle tijden zien te voorkomen.

“Simpele en leuke spellen waarbij iedereen meedoet en ook mee kan doen!”
Mede daarom denk ik met De Spelles na over hoe de gymles anders kan en ook anders moet. Met name bij de lessen waar spellen bij gespeeld worden. Ik durf nu steeds meer te zeggen dat het een succes is. Ik merk in eerste instantie bij mijn leerlingen dat zij allemaal razend enthousiast zijn. Gym is weer hot, bij iedereen. “Welk leuk spel gaan we nu weer doen?” of “Kunnen we dat vorige spel weer spelen?” is vaak wat ik nu hoor. En ik snap ook nu waarom: ze doen allemaal mee en kunnen ook allemaal meedoen! Laten we dat continu voor ogen hebben als we met kinderen bezig zijn.

“Dat zijn we aan ze verplicht!”

Met sportieve groet,

Matthijs Jansen
Leerkracht basisonderwijs
Afgestudeerd HBO Bewegingsonderwijs
Afgestudeerd CIOS

Samenwerken

Op de site plaats ik ook spellen die je binnen en buiten kunt spelen. Het gaat er vooral om dat er op een leuke manier bewogen wordt. Verschillende materialen kunnen daarbij bijzonder effectief zijn. Heeft u een product gericht op kinderen, ouders of het onderwijs en wilt u dat ik het test en er een gaaf spel bij bedenk? Neem dan gerust contact op. Ik sta open voor allerlei samenwerkingen die bij De Spelles passen.

Statistieken t/m mei 2018

Website: 60.000+ weergaven per maand
Facebook: 70.000+ volgers
Youtube: 1250+ abonnees 310.000 weergaven
Twitter: 1600+ volgers
Instagram: 1700+ volgers

 

De Spelles werkt samen met Gymspiratie.nl