Over De Spelles

Ontstaan De Spelles

Matthijs Jansen is het gezicht achter De Spelles. Hij staat sinds 2012 met veel plezier leerkracht in het basisonderwijs. Vanuit zijn eerder afgeronde CIOS-opleiding en later ook zijn gymbevoegdheid, heeft hij altijd een grote affiniteit gehouden met sport en spel. Helaas, zag hij ook in zijn gymlessen te vaak dat niet iedereen bewoog en te vaak te lang stil stond. Vooral bij de gymlessen waar spellen gespeeld werden, viel hem dat op. Hij wilde hier wat aan doen en heeft daarom een andere mindset gecreëerd: iedereen moet bewegen en iedereen moet ook kunnen bewegen.

Dit resulteerde in een aantal nieuwe leuke spellen, die hij graag met anderen wilde delen. Bij het online zetten van deze spellen viel het hem op dat er druk op gereageerd werd en dat de behoefte aan deze spellen groot was. Toen hij een Facebookpagina maakte met de naam De Spelles, ging het hard: nog meer mensen werden enthousiast van zijn spellen (lees meer in het jaarverslag 2017)! Toch was hij nog niet tevreden en daarom stelde hij in 2017 zich een nieuw doel: elke gymles wordt er een nieuw spel gespeeld waarbij iedereen meedoet en ook mee kan doen!

De spellen van De Spelles kenmerken zich doordat het vernieuwende spellen zijn, die dicht bij de belevingswereld van kinderen staan waarbij ook nagedacht moet worden. Denk hierbij aan Vier-op-een-rij, Rubik’s Cube en Mijnenveld. Ook zijn er veel spelletjes waarbij er samengewerkt moet worden, denk aan Plankingestafette, Hefboomrace en Hunebedestafette. Maar ook leuke tikspellen als Pac-man, Doolhoftikkertje en Vuurwerktikkertje passeren de revue. De echte klapper is en blijft toch wel Mastermind, wat ruim 7 miljoen keer online gezien is!

De behoefte aan deze spellen is groot! Veel leerkrachten en spelleiders willen deze spellen spelen, maar weten niet goed hoe ze dit kunnen oppakken. De Spelles is daarom voor veel van deze mensen een uitkomst! Iedere week inspiratie om zelf ook leuke spellen te gaan spelen. De groei die sinds vorig jaar is gemaakt is groot: meer dan 75.000 mensen volgen De Spelles op social media en ruim 200.000 mensen hebben de website van De Spelles bezocht! Daarnaast is er ruimschoots aandacht geweest van de media, die dit initiatief graag wilden belichten (Jeugdjournaal, red.).!

De komende tijd zal Matthijs door blijven gaan met het bedenken van leuke vernieuwende spellen en zal hij ook andere initiatieven gaan uitrollen. Denk hierbij aan het organiseren van sportdagen wanneer er op school een studiedag is. Of een E-book die binnenkort verschijnt waarbij je alle spellen van De Spelles altijd binnen handbereik hebt. Maar er is ook steeds meer vraag naar workshops, waar Matthijs het verhaal van achter de spellen vertelt en uitlegt hoe je deze andere mindset kunt creëren bij jezelf, maar ook bij je leerlingen.

Genoeg redenen om De Spelles te blijven volgen!

Info oprichter De Spelles
Matthijs Jansen
Leerkracht basisonderwijs
Afgestudeerd HBO Bewegingsonderwijs
Afgestudeerd CIOS